Grydebrød på Trangia

På Gourmet Extreme 2013 prøvede vi at bage brød i Trangia - det var en stor succes. Det er ikke et brød, der er færdigt på 10 min., men har man god tid, er det nybagte brød ventetiden værd.

Jeg vil mene, at næsten enhver opskrift på brøddej kan benyttes. Vi brugte en kold- og langtidshævet dej, der var blød men fast nok til at kunne holde formen. Nederst er givet et forslag til opskrift på brøddej.

Bagning

  1. Dejen formes til et brød, der passer ned i den lille Trangiagryde. Der skal være plads til, at brødet kan hæve. Kom godt med mel i bunden af den lille gryde inden dejen lægges i, så klistrer dejen ikke fast i gryden.
  2. I den store Trangiagryde lægges 3-4 små sten (ikke flintsten) eller kugler af stanniol. Jeg tror vores var ca. 1 cm i højden.
  3. Den lille gryde med dejen sættes ned i den store. Stenene/staniolkuglerne sørger for at der er luft mellem de to gryder, hvorved konstruktionen kommer til at virke lidt ligesom en lille ovn med bundvarme.
  4. Tænd brænderen på laveste blus. Vi brugte gasbrændere, der var skruet næsten så langt ned de kunne uden at gå ud.
  5. Sæt gryderne over og læg panden på, så kanten på panden hænger nedad.
  6. Kig til brødet en gang imellem. Når toppen begynder at få skorpe og bunden af brødet er gyldent vendes brødet. (Vend brødet ud på panden og kom det tilbage i gryden med bunden opad.)
  7. Bag brødet til det ser færdigt ud. Det skal lyde hult når man banker på det. Bagetiden er meget afhængig af brødets størrelse og brænderens indstilling.
  8. Tag brødet ud af gryden og lad det hvile lidt, inden det skæres i stykker.

Forslag til dej

Giver 3 mellemstore Trangiabrød - ca. til 10-12 personer.

  • 7 dl koldt vand
  • 15 g gær
  • 3 tsk salt
  • 1 spsk flydende honning (kan undværes)
  • 1 kg hvedemel + ekstra til at drysse i gryden. For at få et groft brød kan 300-400 g af hvedemelet erstattes med fx grahamsmel, fuldkornsmel, rugmel, sigtemel, groft speltmel, etc.
  • Evt. 100-200g kerner - fx græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø, etc.

Gæren røres ud i vandet. Salt, honning og kerner tilsættes. Melet røres i lidt af gangen, indtil dejen er fast men stadig fugtig. Det er ikke nødvendigt at ælte dejen, den skal bare røres godt igennem. Dejen stilles til hævning natten over med et låg eller film over. Der skal være plads i skålen til at dejen kan hæve. Næste morgen er dejen klar til at forme til brød og lægge i Trangiaen.

Hvis der ikke er tid til langtidshævning bruges lunkent vand og 30 g gær i stedet. Dejen æltes godt og sættes til hævning ca. 2 timer inden bagning.

Chefkok: Ellen Prip Bonnesen