Kort
Narvikfjellene: Lantmäteriets fjällkarta 1:100.000, BD6 Abisko-Kebnekaise-Narvik; norske kort 1:50.000 som jeg ikke lige har referencerne på (men 4 kort dækker området)
Sarek: Lantmäteriets fjällkarta 1:100.000, BD10 Sareks nationalpark
Transport/pris
Det tager godt et døgn at komme fra København til Narvikfjellene eller til Sarek. Til både Narvikfjellene og Sarek skal man regne med ca 1.500-1.700 kr i transportudgifter.
Til Narvikfjellene: Togafgang fra Kbh. ca. kl. 11, afgang med nattog fra Stockholm ca. kl. 17.30. Ankomst til Riksgrænsen ved 12-tiden den følgende dag. Enkelte tog standser ved Katterat, hvorfra man bedst starter at gå ind i Narvikfjellene (gennem Sördalen og Hunddalen).
Til Sarek: Togafgang fra Kbh. ca. kl. 11, afgang med nattog fra Stockholm ca. kl. 17.30. Ankomst til Gällivare ved 9-tiden den følgende dag. Derfra bus til Stora Sjöfallet eller bedre til Suorva, ankomst ca. kl. 13.
Ved begge turmuligheder vil man altså kunne starte at stå på ski en god eftermiddag på ankomstdagen.
Man skal være opmærksom på at det private selskab Tågkompagniet kører nord for Stockholm. Det statslige SJ (Svenska Järnvägen) kører kun i Sydsverige op til Stockholm. Det har i 2002 ikke været muligt via DSB at bestille pladsbilletter hos Tågkompagniet til nattoget fra Stockholm. Med andre ord er der ingen koordination mellem DSB og Tågkompagniet. Pladsbilletterne til togene fra Stockholm på udturen og nordfra til Stockholm på hjemturen blev bestilt per telefon og afhentet og betalt før afgang fra Stockholm på udturen. Det er dog muligt at købe en billig periodebillet (Eurodomino eller ScanRail) hos DSB, som gælder i Sverige hos både SJ og Tågkompagniet. En Eurodomino gælder i Sverige (eller ét skandinavisk land andet end DK). Hvis man køber det skal man have en tilslutningsbillet til Kastrup grænse t/r og, hvis man kører ind til Norge fra Riksgrænsen i Sverige, skal der normalt købes en norsk tilslutningsbillet (billetten Katterat-Riksgrænsen koster 25 Nkr.). ScanRail gælder i både Danmark, Sverige og Norge. Begge billettyper køber man for et vist antal rejsedage, og prisen afhænger af det antal rejsedage man har brug for. Det er 4 rejsedage at nå op til Riksgrænsen/Narvik og tilbage.
Områderne
Narvikfjellene: Der findes DNT-hytter i gode dagsturafstande. Starter man fra Katterat, kan man nå til Hunddalshytta på én dag. Hvis toget kun standser ved Riksgrænsen og man alligevel vil begynde turen op igennem Sör-/Hunddalen, skal man ikke have ambitionen om at nå Hunddalshytta den første dag. Gå ned til Katterat og tag fx en overnatning på fjellstuen dér, og gå op næste dag. Der er generelt ikke kvistet. Det er nemt terræn når man følger dalstrøgene. Dog kan der være lidt krævende ned-/opstigninger visse steder, fx nedstigning fra Oallavaggi til Hunddalen, hvor man om vinteren skal holde sig vest for elven Oallajohka. Passet op fra Leirvatnet op igennem Rienatvaggi på vejen fra Hunddalshytta sydover til Lossistua er krævende, særlig med tung oppakning. Der er gode muligheder for topture (se www.narvikfjell.no). På en uge (6 dage på ski) kan man nå sydover til Lossistua og Cunojavrrehytta og tilbage til Katterat (på en lang dag kan man nå fra Cunojavrre tilbage til Katterat, hvor man kan overnatte på fjellstue (brusebad!). Alternativt kan man fra Cunojavrre krydse ind over den svenske grænse og gå mod Riksgrænsen. I Sverige er der meget snescootertrafik og mærkede løyper.
Sarek: Der er ingen hytter i området, og der er ikke kvistet. Jeg har kun erfaring fra en tur med basislejr ved Renvaktarstuga for neden af Äpar-massivet, en lang dagsmarch fra Suorva. På ankomstdagen kan man stige op igennem birkeskoven og slå lejr lige før man når op i højfjeldet. Næste dag kan man i nemt terræn nå ind til nationalparken og videre til Lietjitjaure og Renvaktarstuga (en samehytte, ikke til overnatning). Derfra er der rige muligheder for at gå dagsture og topture, men man kan også fortsætte med en længere tur med oppakning længere ind i nationalparken. Det er praktisk at vende tilbage til udgangspunktet - Suorva eller Stora Sjöfallet - for at nå bussen tilbage til Gällivare og tog derfra. Der er en stor fjellstue i Stora Sjöfallet (brusebad!).
Hjemmesider med nyttig information
Skrevet af Bernhard Brackhahn
Oktober 2004