Turforslag: Weekendtur til Skåne
picture163.jpg
Skåneleden

Dette er en af de ture, der oftest arrangeres. Her er et forslag til en weekendtur til Söderåsens Nationalpark, fra Röstånga til Klippan.

Sværhedsgrad

Dette er en let tur, som alle kan være med på.

Transport

  • Ud: Tog fra Hovedbanegården til Malmö. Derfra lokaltog (pågatåg) til Stehag. Herfra bus 518 til Röstånga.
  • Hjem: Tog fra Klippan til Helsingborg, derfra færge til Helsingør, og tog til København.
  • Pris: ca. 200 kr. (billettype: Øresund Familie som gælder for to personer).
  • Brug Rejseplanen til at finde tidspunkter.

Etaper

  • Fredag: Fra Röstånga går man 4 km ad Skåneleden (markeret med orange bånd på træer og vejskilte) mod vest til Långaröd-shelteret, hvor der er vand og toilet.
  • Lørdag: Tilbage gennem Röstånga, forbi den spændende Oden-sjöen og gennem Söderåsens Nationalpark med flot bøgeskov og sprækkedalen Skäret. Overnatning kan foregå i shelteret ved Svartesjö, men dette shelter er ofte optaget. En anden mulghed er et shelter ved den lille sø 200 m sydvest for L. Klåveröd (lige nord for Klåveröds Strövområde, et par km længere henne ad stien). Dette shelter ligger ca. 1 km fra Skåneleden, og er ikke tegnet ind på kortet. Etapen er ca. 20 km.
  • Søndag: Fra shelteret ved L. Klåveröd finder man stien igen. Klippan nås ved at dreje fra stien ved shelteret ved Krika Skog, og derefter ad asfaltvej ca. 5 km. Man kan også følge stiden videre langs med Klöva Hallar, hvor man i godt vejr har udsigt over en stor del af Skåne. Etapen er i alt ca. 15 km.

Natur

Söderåsen er en højderyg, som rejser sig mere end 100 m over det i øvrigt flade landskab. Bevoksningen er overvejende bøgeskov. Man kommer forbi en del stejle skrænter og klipper, men stigningerne er moderate. Det meste af ruten er på skovstier, og i mindre imfang grusveje. Den første halvdel af turen går igennem nationalpark, og shelteret ved Odensjön må derfor ikke bruges til overnatning.

Udstyr

Se pakkelisten for weekendture her på hjemmesiden.

Mad

Det er vigtigt at spise ordentligt. På en vandretur spiser man meget mere end man er vant til hjemmefra. Havregrød til morgenmad er en god start på dagen. De fleste friske madvarer holder sig godt, når de er pakket ind. Gryderetter med ris er nemme at tilberede på Trangia, og kan laves hjemmefra og tages med frosne. Til frokost er rugbrød (ikke skiveskåret, det går i stykker i rygsækken) og konserves (torskerogn, makrel), spegepølse, kogte æg, agurk, tomat og mayonnaise gode valg. Til turen skal man have 2 x aftensmad, 2 x frokost og 2 x morgenmad.

Kort

"Skåneleden"-serien, Ås til Ås (kort nr. 3), udgivet af Skånes Turistråd. Kan købes i Nordisk Korthandel eller lånes af klubben.

Links